Đề thi học sinh giỏi tỉnh môn tiếng Anh

đăng 07:35, 25 thg 1, 2010 bởi Hoàng Ngọc Duy

SỞ GIÁO DỤC & ĐÀO TẠO TÂY NINH

TRƯỜNG THỰC NGHIỆM GDPT TỈNH                KỲ THI TUYỂN DỘI HỌC SINH GIỎI

                                                                                   DỰ THI VÒNG TỈNH – VÒNG 2
                            2008-2009

I. Circle the best answer: (3ms)

1.      Don’t hurry ! There’s no need ………………

A. running                          B. to run                      C. run                          D. you run

2.      I am going to have a short rest as I ……………… a headache.

A. take                               B. have                        C. feel                          D. suffer

3.      Which do you want, going to the dentist’s or going shopping?- I like………….

     A. going                              B. to go                        C. not going                 D. not to go

4.      Mr and Mrs Black were delighted when they ……………… to sell their house so quickly.

A. succeeded                    B. could                       C. risked                      D. managed

5.      Look ………..! The bus is coming.

A. on                                  B. in                             C. at                            D. out

6.      He …………. his friend to go camping with him.

A. attracted                        B. suggested               C. appealed                 D. persuaded

7.      Do come …………. instead of standing there on the doorstep in the rain.

A. into                                B. in                             C. to                            D. by

8.      I don’t ………………….. with your decision but I do think that you might have told me last week.

A. displease                      B. disagree                  C. dislike                     D. disregard

9.      I’m sorry I haven’t got any money – I’ve ………………….my wallet at home.

A. missed                          B. left                           C. let                            D. forgotten

10.  You will not succeed ……………… working harder.

A. unless                           B. if                              C. without                    D. although

11.  He ……………. the office when I arrived.

A. was leaving                   B. has left                    C. should leave           D. leaves

12.  He was unable to ……………….. his niece’s wedding as he was ill.

A. be present                     B. visit                         C. attend                     D. assist

13.  There is always ……………….. traffic in the city centre at rush hour.

A. strong                            B. full                           C. heavy                      D. many

14.  After dinner, the President got up to …………….a short speech.

A. make                             B. provide                    C. hold                         D. tell

15.  The stolen jewels were ……………….a lot of money.

A. valued                           B. cost                         C. priced                     D. worth

16.  …………….., after trying three times, he passed the examination.

A. Lastly                            B. Last of all                C. Last                                    D. At last

17.  I don’t see any…………….in arriving early at the theatre.

A. cause                            B. point                        C. reason                    D. aim

18.  The children loved ………………… the old castle.

A. discovering                   B. exploring                 C. hunting                    D. detecting

19.This is the oldest building …………………the village.

     A. of                                    B. by                            C. in                             D. to

20.These figures show a ………… in the number of unemployed people in England and Wales.

     A. loss                                B. lessening                C. reduction                D. lowering

21.………………..scientists have observed increased pollution in the water supply.

     A. late                                 B. later                         C. Latter                      D. Lately

22. After he had broken his leg, Henry could only go up and down stairs…………………

     A. hardly                             B. in difficulties            C. with difficulty           D. hard

23.You will have to ……………..your holiday if you are too ill to travel.

     A. put off                             B. cut down                 C. put out                    D. put up

24. I tried ………………….the bus, but I missed it.

     A. catching                         B. catch                       C. to catch                  D. catch up

25. At four o’clock Mr Hutchinson still had some ………………to do in the garden.

     A. work                               B. job                           C. effort                       D. task

26. People demand higher wages because prices are ……………………all the time.

     A. rising                              B. progressing                        C. growing                   D. exceeding

27. She ………….. him of having lied to her.

     A. blamed                           B. criticized                 C. accused                 D. threatened

28. I am sorry I opened your handbag, but I did it …………….

     A. on purpose                     B. by purpose              C. by mistake              D. by accident

29.………………..amount of money can buy true friendship.

     A. No                                  B. Never                      C. None                       D. Not only

30. It sounds ………………the situation is unlikely to improve.

     A. as if                               B. how                                    C. as                            D. so that

II. Read the text below and look carefully at each line. Some of the lines are correct, and some have a word which should not be there: (1.5m)

      If a line is correct, put a tick (ü) on the number  . If a line has a word which should not be there, write the word on the right hand side of each line. There are two examples at 0 and 00.

                one 0      For some people, sport is the most important one thing in their lives.In                                     
               √ 00     a  great many countries all over the world, football, for example, is

01        followed with enormous passion by millions of people. For such as fans,

02        football is much more than just a game - it has a big effect on their

03        emotions. If the team that they support it wins, they are extremely happy

04        but if it should lose, they can become extremely depressed, angry and

05        even go aggressive. They regard the players in their team as heroes if they

06        play well but they quickly change their opinion if they start to play so badly.

07        In some places they celebrate all the night if their team wins an important

08        game and some fans even they give their children the names of their

09        favourite players. The fortunes of a team can affect to the mood of a whole

10        town or country - if it has won a big competition, production in

11        factories can increase because of the workers are happy. Some people find

12        this attitude to sport ridiculous. They cannot understand that why it is

13        possible for adults to get so much excited about a group of people kicking a

14        ball around a field. They think that these kind fans are childish and as far as

15        they are concerned, fans who like that take sport far too seriously.

III. Verb tenses/ forms : (1.9m)

1.  When I (1.look)…………….at my suitcase, I could see that somebody (2.try)……………. to open it.

2.  When we (3.get)………………. to the restaurant, we (4.find)…………………… that nobody (5.remember)' …………………to reserve a table.

3.  The doctor (6.examine)……………… him, and (7.find) ………………….that he (8.break)

…..……………… his arm.

4.  I could tell at a glance that the pile of letters on my desk (9.disturb)……………………….. while I (10.be)……………….. out.

5.  We (11. be) ……………………  a few minutes late, so the film (12.already start) …………… … …… when we (13.get) …………………….. to the cinema.

6.  As soon as she arrived England, she (14.find) ……………………that the language (15.be)……………… quite different from the English that she (16.learn)……………….. at school.

7. "Good afternoon. Can I help you?" "Yes. I (17.bring) ……………………..my watch to you for repair three weeks  ago. Is it ready yet?"

8.  I wanted to be the first to tell her the news, but I was too late. Some­one (18.already tell) ………………………… her.

9.  I'm going to bed. I (19.work)………………………. for hours and I'm tired.

 

PART C. READING COMPREHENSION : (6ms)

I. READING PASSAGE : (1m)

Read the passage and choose suitable headings for the sections.

     1. Anyone who thinks they would like to get a job, acquire a skill or take up a new sport, learn about the world's archaeological heritage or go on an expedition by land or sea will find the contacts in this Guide. Whoever you are and whatever your Interests, you will find something to get you started. At last there is no excuse for wasting your vacation when you can be improving your skills: practical, academic or social; go for it!

  2. With the busy lives many people live, forward thinking does not always get the consideration it should. Some holidays clearly require early booking and with some archaeological camps, expeditions and anything involving a trip to a distant part of the world, it is essential to do something as early as possible. However, it is sometimes possible to apply late and get on a waiting list.

  3. Many embarking on such a venture for the first time consider taking someone with them. However, thousands of people go it, alone for a variety of reasons, not least that they can't find anyone to go with them. You will have more chance to take in your surroundings and receive the full benefit of the experience. Going on your own is likely to be more interesting and will bring out your individuality and develop self-confidence.

       4. For almost any trip, you will need to take clothing, washing kit and swimming gear, and as you'll certainly want to take photographs, don't forget the 35 camera. Most people over­pack, quite forgetting that they will have to canny their luggage for themselves for fairly long distances at ferry ports and other termini, or that there may be things to bring back which they have bought or been given on the trip.

      5. Before leaving, it is important to check on the vaccination requirements. For hot climates, be prepared to suffer from minor ailments such as sunburn and stomach upsets. Take precautionary measures. Try to avoid mosquito bites but take your anti-malaria treatments anyway.

                     There are more headings than sections

              a. Minor Ailments                              d. Planning Ahead                   g. Escorted Travel

              b. Health Hazard                               e. Travelling Light       h. Getting Started

              c. Be Independent                             f. Late Applications

                        1.                     2.                     3.                     4.                     5.                    

 

III. MCQ – CLOSE TEXT: (1m)

Circle the best option to complete the following passage

Although the world's energy (1).....have taken many millions of years to (2)....., we are quickly beginning to (3).....these supplies. Recently a UN committee reported that the world's oil and gas (4)..... would last about 100 years if used (5)..... . The report stated that there would be enough oil and gas for a (6)..... only if the present demand could be controlled. If the demand continued to (7)....., the report said that fuel supplies would last for (8)..... than forty years. According to the report, governments must now take (9)..... to control the amounts of fossil (10).....that are used.

1. a. possessions             b. resources                c. goods                                  d. materials

2. a. supply                        b. provide                    c. produce                               d. collect

3. a. exhaust                     b. end                          c. complete                             d. extract

4. a. consumptions           b. powers                    c. exhaustions                         d. supplies

5. a. wastefully                  b. carefully                   c. regularly                              d. early

6. a. century                      b. decade                    c. year                                     d. period

7. a. raise                          b. present                    c. grow                                                d. slow

8. a. little                            b. less                         c. lesser                                  d. least

9. a. ways                          b. forces                      c. energies                              d. steps

10. a. sources                   b. forms                       c. materials                             d. fuels

 

IV. WORD FORM :    Use words on the right hand side in their correct forms (2ms)

   Before the (0) invention of instruments to measure weather conditions, INVENT

people relied on their own (1) ……of the wind and sky as well as the                      OBSERVE

(2) ….. of birds and animals in connection with different types of                             BEHAVE

weather. Many rhymes that have an (3)……with the weather have                          ASSOCIATE           

become popular over the centuries. In the short term, (4)…… a like                        SAY

'red sky in the morning, sailor's warning', often proves to be (5)……accurate.        SURPRISE

However, it is very (6)…… that next year's summer can be predicted                     LIKELY

from this year's winter. Such predictions can't be considered (7)……                     USE

in precise weather forecasting. (8)…… of this can be found in past records.          PROVE

Nowadays, all aspects of the weather such as hours of (9)……                              SUN

and rainfall are observed on a (10)……basis by meteorological                               DAY

stations with specialised equipment.  

1.                                 2.                                 3.                                 4.                                 5.

6.                                 7.                                 9.                                 9.                                 10.

 

V. Rearrange the sentence in each of the following dialogue to make the conversation logical.

1. May I try on this cotton dress? Does it fit me?

2. Certainly. What is your size?

3. But it’s artificial silk. It’s too hot for summer wear.

4. It fits you perfectly, but I don’t think the colour becomes you. It’s too dark.

5. I’m afraid we haven’t. Would you mind trying on this light-blue one?

6. Yes, of course. Thank you. Good by.

7. The dresses on that rail are all size 46. Look them through and you may find something to your taste.

8. Have you got something a shade lighter?

9. 46. I’m stock size.

10. Will you drop in a couple of days? We are expecting most of our summer frock at the end of the week.

11. I’d like a summer frock.

12. Good-bye.

                       

PART D. WRITING : (4.6ms)

I. Transformation : (3ms)

1. I came home, it began to rain.

=> Barely……………………………………………………………………………………………………

2. Peter is poor, but he usually helps the handicapped.

=> Poor……………………………………………………………………………………………………..

3. John is sick because he doesn’t take his doctor’s advice.

=> Did………………………………………………………………………………………………………….

4. Maryam is poor, but people easily believe that she is a millionaire when she talks.

=> Maryam talks………………………………………………………………………………………………

5. We admire Thanh because she did well in the French speaking contest.

=> We look ……………………………………………………………………………………………………

6. She dresses in red so that everyone will take notice of her.

=> She dresses in red so………………………………………………………………………………………

7. It is such an interesting book that I can’t put it down.

=>It is so…………………………………………………………………………………………………………

8. He is so strong that he can lift two tables at the same time.

=> Such………………………………………………………………………………………………………….

9. Turn off all the faucets before going out.

=> All……………………………………………………………………………………………………………..

10. “ You will be successful at any cost!”, said the teacher to Jason.

=> The teacher demanded that ……………………………………………………………………………

11. “ I can’t work with Daisy any more.” John said to the boss.

=> John couldn’t put………………………………………………………………………………………….

12, “ What you have cooked is the best  in the world!”, John said to his girlfriend.

=> John congratulated…………………………………………………………………………………………

13. They have read us an interesting story.

=> An…………………………………………………………………………………………………………….

14. Now that his mother was being there, they said nothing about it.

=> On …………………………………………………………………………………………………………

15. The last storm destroyed Lan’s house.

=> It ‘s high time………………………………………………………………………………………………..

 

II. Make all the changes and additions to produce a complete letter: (1.6m)

 

Mr. Burrows is telephoning his secretary, Miss Brown, explaining his absence.

1. Be / that you / Miss Brown? / this / be / Burrows

…………………………………………………………………………………………………………………

2. I / be / unable / come / office / this morning

…………………………………………………………………………………………………………………

3. I / feel / unwell / yesterday / call / doctor

………………………………………………………………………………………………………………..

4. He l come evening / examine me

…………………………………………………………………………………………………………………

5.He/ say/ I have/ mild attack / fever

………………………………………………………………………………………………………………….

6.And he advise / me / stay / bed / few days

………………………………………………………………………………………………………………….

7.  I / hope / I / be / better / by Thursday

………………………………………………………………………………………………………………….

8. Please / not / worry / anything / till then

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

                                                              - THE END -

 

ĐÁP ÁN

PART B

I. 1B    2B       3B       4D       5D       6D       7B       8B       9B       10C     11A      12C     13C

14A      15D     16D     17B     18B     19C     20C     21D     22C     23A      24C     25A      26A

27A      28C     29A      30A

 

II. 01-as           02Ö      03-it     04Ö      05-go  06-so   07-the             08-they           09-to   10Ö

11-of   12-that            13Ö      14-kind           15- who

 

III. 1. looked/ had tried         2. got/ found/ had remembered      3. examined/ found/ had broken     4. had been disturbed/ was                        5. were/ had already started/ got   

6. found/ was/ had learned( had learnt)                 7. brought                  8.  had already told

9. have been working

 

PART C

I. 1H                2D                   3C                   4E                    5B

II. 1C   2D       3B       4C       5D       6B       7A        8D

III. 1B  2C       3A        4D       5B       6A        7C       8B       9D       10D

IV. 1.observation(s)              2. behavio(u)r            3. association            4. saying                    

5. surprisingly                       6. unlikely                   7. useful                    8. proof                      

9. shunshine                          10. daily

V. 11/   2/        9/         7/         1/         4/         8/         5/         3/         10/       6/         12

 

PART D

I.

1. Barely had I come home when it began to rain.

2. Poor as he (Peter)is, Peter (he) usually helps the handicapped.

3. Did John take his doctor’s advice, he wouldn’t be sick.

4. Maryam talks as if she were a millionaire.

5. We look up to Thanh because she did well in the French speaking contest.

6. She dresses in red so as to be taken noticed of / so as for everyone to take notice of her.

7. It is so interesting a book that I can’t put it down.

8. Such is his strength  that he can lift two tables at the same time.

9. All the faucets should (must) be turned off before you go out.

10. The teacher demanded that Jason be successful at any cost.

11. John couldn’t put up with Daisy (any more).

12. John congratulated his girlfriend on her cooking.

13. An interesting story has been read to us.

14. On account of his mother’s being there, they said nothing about it.

      On account of the fact that his mother was being there, they said nothing about it.

      On account of his mother’s presence , they said nothing about it.

15. It’s high time Lan repaired her house. / It’s high time for Lan’s house to be repaired.

II.

  1. Is that you Miss Brown? This is Burrows.
  2. I am unable to come to the (our) office this evening.
  3. I felt unwell yesterday and called the (my) doctor.
  4. He came in the evening and examined me.

5.      He said (that) I had a mild attack of fever.

6.      And he advised me to stay in bed for a few days.

7.      I hope I shall be ( shall have been) better by Thuysday.

8.      Please do not worry about anything till then.

 ( Nguồn : violet.vn)

Comments